Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ; προς parapolitiki

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι τα πολύ σωστά διατυπωμένα ερωτήματα που διάβασα στο κατά τη γνώμη μου πολύ σοβαρό μπλογκ παραπολιτκή. Σας παραθέτω το άρθρο:

Που ήσουν τότε Αγανακτισμένε;


- Όταν ο μαύρος όχλος δολοφόνησε τους εργαζομένους της Marfin;
- Όταν ο Καραμανλής έκλεινε τη Βουλή νύχτα για να αθωώσει τους πολιτικούς που τώρα βρίζεις;
- Όταν το γραφείο σου στη δημόσια υπηρεσία γέμιζε με υπεράριθμους υπαλλήλους/κομματόσκυλα;
- Όταν ο εφοριακός σου ζητούσε χρήματα για να μην σε ελέγξει;
- Όταν οι κομματικοί στρατοί καταλάμβαναν τα Πανεπιστήμια;
- Όταν ο εξεταστής σου ζητούσε χρήματα για να σου δώσει δίπλωμα οδήγησης;
- Όταν ο διορισμένος καθηγητής του δημοσίου έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με extra αμοιβή στο παιδί σου;

Τι έκανες γι' όλα αυτά και τώρα μου...


...παριστάνεις τον "υπεύθυνο";

Απάντησε μου -για αρχή- σε αυτά και μετά θα έρθω κι εγώ δίπλα σου στο Σύνταγμα να χτυπήσω την κατσαρόλα μου.

Αγανακτισμένε, μαζί τα φάγαμε. Μόνο που εγώ έχω μάθει να πληρώνω το λογαριασμό. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Υ.Γ Ποιος σου έμαθε να χτυπάς (ακίνδυνα) την κατσαρόλα σου; Αυτοί που σου έκρυβαν την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας; Αυτοί που σε έστειλαν στις παραλίες στις Ευρωεκλογές; Τους πίστεψες πάλι;

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Και τοποθετούμαι.
Είναι πολύ σωστά όλα όσα λες παραπολιτική. Αλλά υπάρχει μία κατάσταση που λες "δεν πάει άλλο". Στην Ελλάδα είμαστε τόσο κοιμισμένοι που περιμέναμε την πρόκληση από τους Ισπανούς για να βγούμε στους δρόμους. Οπότε από την στιγμή που βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους και αρχίζει και ζητάει τον λόγο, οφείλουμε να πούμε "οκ κάτι είναι και αυτό από το να κοιμάται τόσα χρόνια."


Βέβαια έχεις ένα δίκιο. Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί, και ξαναλέω τα συνθήματα δεν πρέπει να είναι "Έξω οι 300", "Ντου και ξύλο στον Γιώργο τον βρωμίλο", "Θάψτε τον Μητσ... μην μας θάψει αυτός!" (δεν λέω το όνομα μη πέσει το δίκτυο). Εμείς ανεχόμασταν τόσα χρόνια αυτή τη κατάσταση και όχι μόνο αυτό, συμμετέχαμε κιόλας! Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι διεφθαρμένη με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.
Αλλά τι; Να παραμείνουμε αμέτοχοι; Ειδικά τώρα πια είναι έγκλημα! Τι είδους συμμετοχή πρέπει όμως να έχουμε;
Και τώρα θα το ξαναφωνάξω για άλλη μια φορά. Πρέπει να ζητάμε εμείς την αλλαγή γιατί μόνο έτσι θα αλλάξουμε τους πολιτικούς μας. Να ζητάμε Παιδεία και Δικαιοσύνη. Αυτά να βγούμε και να ζητήσουμε στο Σύνταγμα. Περισσότερο ανεξάρτητα ΜΜΕ, Αξιοκρατία κτλ. Όχι τα προηγούμενα. Φταίγαμε που σας ψηφίζαμε, φταίγαμε όμως και εμείς που ήμασταν μέρος του συστήματος, και εμείς θα το αλλάξουμε. Δεν λέμε "Να φύγει η Κυβέρνηση" να έρθει η άλλη να τρώμε πάλι με δανεικά λεφτά και να συνεχίζουμε να υποθηκεύουμε το αύριο. Πρέπει να έχουμε ανώτερα αιτήματα. Στην Αίγυπτο ξανασφάζονται τώρα άκουσα, επειδή δεν υπήρχε σοβαρή αντιπρόταση μετά τις διαδηλώσεις και ορμάνε τα μικροσυμφερόντα για το ποιο θα κυριαρχήσει. Εδώ πρέπει να βγάλουμε κάθε μικροσυμφέρον και να έχουμε την ανώτερη πρότασή μας!
Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από όραμα. Μόνο αυτό θα μας βγάλει από τον πάτο. Οφείλουμε να δείξουμε πως ο ελληνικός λαός αλλάζει σελίδα.

Έχει δίκιο η παραπολιτική να κατηγορεί τους αγανακτισμένους. Για αυτό το ξανατονίζω παντού και παντού. Το σωστό ερώτημα είναι:
Έλληνες με τι είστε αγανακτισμένοι;;; Τι ακριβώς ζητάτε;;  Δανεικά; Ή βλέπετε ένα καλύτερο αύριο με αξίες; 


Ε ρε Προφ, σοβαρά πιστεύεις ότι μπορεί να ζητάνε το δεύτερο; Ναι αλλιώς θα ήμουνα υπερβολικά ρεαλιστής. Ρεαλισμός όμως σημαίνει υποταγή στην πραγματικότητα (Αντ. Τρίτσης) και ειδικά τώρα θέλουμε το ακριβώς αντίθετο.
ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΑΜΑ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΠΕΡΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ




Περίεργα πράγματα... όπως θα έλεγε και ο Γούντι από το Toy Story... Αλλά ας μπω εξ' αρχής στο ζουμί.
Σημερινό θέμα είναι η πορεία των "αγανακτισμένων" που έγινε επιτυχώς μπορώ να πω τις τελευταίες δύο μέρες.


Είμαι υπέρ κάθε υγιούς αντίδρασης της κοινωνίας. Δύο είναι οι παράγοντες που κάνουν μία αντίδραση υγιή: 
  • καταρχήν να έχει ουσιαστικό λόγο να γίνεται, και
  • να μην υποκινείται άρα ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο από το ήδη υπάρχον σύστημα.

Είναι λοιπόν η συγκέντρωση των αγανακτισμένων μία υγιής αντίδραση;
Λόγο ύπαρξης έχει. Φαίνεται από μακριά πως η ελληνική κοινωνία νοσεί βαθιά και χρειάζεται μία ριζική αλλαγή από τα θεμέλιά της. Οι αξίες έχουν διαβρωθεί πλήρως, με την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, τον εγωκεντρισμό και την αδιαφορία για την κοινωνική συνοχή να έχουν νικήσει κατά κράτος την οποιαδήποτε μορφή ενός Κράτος Δικαίου.
Ούτε υποκινούμενη είναι. Διοργανώθηκε ίσα ίσα από τους "ανθρώπους του καναπέ", οι οποίοι φρόντισαν εξαρχής να απομονώσουν κάθε λογής κομματικό στοιχείο. Έκαναν το επόμενο βήμα και η διαμαρτυρία μέσω αλλαγής στάτους στο facebook έγινε ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία. Πραγματικά μπορώ να πω ότι χαίρομαι για αυτήν την κίνηση και πως με εξέπληξαν ευχάριστα. Μπορώ να πω ότι με ελαφρώς ειρωνικό χαμόγελο αντιμετώπισα και το γεγονός ότι οι "επαγγελματίες πορεί-ιστες" σνόμπαραν εξ'αρχής την συγκεκριμένη διαμαρτυρία προοικονομώντας ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ίσως να υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο για το πως γίνονται οι πορείες, κάποια συγκεκριμένα συνθήματα, που 30 χρόνια τώρα στην Ελλάδα φωνάζονται απαράλλαχτα με μοναδικό αποτέλεσμα: την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων κομμάτων και τον πλουτισμό με ξένα χρήματα ορισμένων ομάδων του πληθυσμού

Άρα πανηγυρικά καταλήγω ότι η αντίδραση αυτή του κόσμου ήταν υγιέστατη! 





Πάντως έχω να αναφέρω και κάποια πολύ σημαντικά πράγματα που με φοβάμαι ότι θα με αγανακτίσουν στην πορεία των αγανακτισμένων.

Πρώτο και βασικότερο. Αυτό. Τι είναι αυτό; Αυτό λοιπόν είναι μία πορεία που είχε διοργανωθεί πάλι μέσω διαδικτύου πριν 4 χρόνια (τότε ήταν μέσω μπλογκ και όχι από facebook). Χιλιάδες κόσμος και τότε είχε μαζευτεί στο Σύνταγμα και στις μεγάλεις πόλεις, φορώντας μαύρα μπλουζάκια, και είχε διαδηλώσει ειρηνικά για τα καμμένα δάση, την μεγαλειώδη για τα ελληνικά δεδομένα περιβαλλοντική καταστροφή και για την τραγική οργάνωση του κράτους σε όλους τους τομείς με αφορμή  την διαλυμένη τότε πυροσβεστική. Άλλαξε τίποτα; Ειλικρινά απαντήστε, όχι. Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές. Βέβαια έφυγε μετά η υπέρμετρη ασύμμετρη απειλή από τη συμμαχία εξωγήινων-όρκ που μας έκαψαν, αλλά η οργάνωση και η περιβαλλοντική συνείδηση ξεχάστηκε. 
Και επειδή το να κράζεις είναι το μόνο εύκολο, θα κάνουμε το επόμενο βήμα αναζητώντας τους λόγους. Ο κύριος λόγος ήταν ένας. Το ότι όλοι όσοι βγήκαν τότε στους δρόμους συνέχισαν να κάνουν την αντιοικολογική ζωή που έκαναν και πριν, δεν άλλαξαν κάτι στις συνήθειές τους, συνέχισαν να έχουν την ίδια στάση απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς τους, δηλαδή συνοψίζοντας: κοιτάω την πάρτη μου αδιαφορώντας για τα πάντα γύρω μου. Το ίδιο φοβάμαι ότι θα γίνει και στις τωρινές πορείες. Τα ίδια τα άτομα που δηλώνουν αγανακτισμένα από αυτό το σάπιο σύστημα, θα είναι αυτά που θα κατέβουν απόγευμα στην συγκέντρωση, και το βράδυ θα σκεφτούν για το πως θα πάρουν έξτρα εισόδημα ή θα κρυφτούν στην εφορία. Είναι παιδιά του συστήματος και πρέπει να βάλεις βαθιά το μαχαίρι για να αποχωριστείς από τον γονέα σου. Και δεν εννοώ βία. Εννοώ το ότι ξέρεις πως διορίστικες, ξέρεις πως παίρνεις επιδόματα που δεν αξίζεις, ξέρεις πόσα κρυφά έχεις από το κράτος και την εφορία, πρέπει να αλλάξεις μυαλά και να αρχίσεις να δρας με βάση το κοινωνικό συμφέρον.
Είναι ζωτικά σημαντικό λοιπόν τα αιτήματα αυτής της συγκέντρωσης να είναι ανώτερα από συνδικαλιστικά αιτήματα. Πρέπει να ζητήσουμε ΠΑΙΔΕΙΑ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Αυτά είναι που θα μας κάνουν Κράτος Δικαίου. Μόνο αυτά θα μας ενώσουν όλους. Δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, η ένωση και η σύμπνοια τώρα είναι πιο καθοριστική από ποτέ. Και να πιστεύουμε σε αυτά. Για την νέα γενιά είμαι αισιόδοξος ότι μπορούν να πιστέψουν και να κάνουν μάχη για αυτά. Για την προηγούμενη δεν ξέρω δυστυχώς.

Βέβαια μπορούν να δώσουν μάχη για τέτοιου είδους ανώτερες αξίες άνθρωποι με γεμάτο στομάχι; Γιατί προς το παρών η γενιά μας και η προηγούμενη έχουμε μάθει στις ανέσεις και στα ξένα λεφτά. Το να θες να αλλάξεις πραγματικά κάτι όμως, το να έχεις όνειρο για ένα τελείως διαφορετικό και καλύτερο αύριο προϋποθέτει να είσαι έτοιμος να βάλεις όλο σου το είναι και να παλέψεις ως το τέλος για αυτό. Δυστυχώς όμως βλέπω την νεολαία να μην έχει καν αποκυρήξει το σήμερα, οπότε πόσο μάλλον να διεκδικήσει το αύριο. Τα ποσοστά εκείνων που ψηφίζουν στις φοιτητικές εκλογές ευτυχώς πέφτουν, αλλά το να ανεβαίνει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που ανεξαρτήτως όλων των άλλων, όντας πρώτη δύναμη 25 χρόνια (όπως ισχυρίζεται) αποτελεί την κατ'εξοχήν παράταξη του κατεστημένου, δείχνει ίσως την διάθεση για αλλαγή για ένα πιο ευοίωνο μέλλον που έχουμε οι νέοι σήμερα. Γιατί έτσι αρχίζει η "αγανάκτηση" να μοιάζει σε αληθοφάνεια με την "κατάρρευση" της Μανωλίδου..


Υ.Γ.1. Στη σύνοδο των G8 πρώτη φορά ο Mr Facebook και Mr Google. Για να βλέπουμε τα μεγάλα μυαλά του συστήματος πως σκέφτονται. Ανεξαρτήτως το τι αποτέλεσμα θα έχουν με αυτήν τους την ενέργεια.
Υ.Γ.2. Μα αυτή η χώρα τίποτα να μην βγάζει δικό της; Βγάζουν οι ξένοι Backstreet Boys εμείς One, Spice Girls αυτοί, Hi5 εμείς. Έτσι και τώρα. Πιο βασανισμένος λαός είμαστε από τους Ισπανούς. Έπρεπε να τους περιμένουμε ώστε τελικά να μιμηθούμε δουλικά τις διαδηλώσεις τους; Μα ούτε καν να αλλάξουμε το όνομα, και αυτό πιστή μετάφραση;;
Υ.Γ.3. Είμαι υπέρ αυτής της υγιούς αντίδρασης. Απλά απαιτώ να έχει ανώτερους στόχους από συνδικαλιστικούς. Απαιτώ ΠΑΙΔΕΙΑ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, και αρχίζω από εφαρμόζοντάς τα στην ίδια μου την ζωή. Έτσι μόνο θα έρθει η αλλαγή...